Ubuntu vs Linux Mint -> Melyiket válasszam?

A Linux a Windows és egyéb operációs rendszerek mellett manapság már egyre népszerűbbé válik - akár munkahelyi, akár otthoni felhasználás terén nézzük. Sokféle Linux létezik, amiért sokan elég nehezen tudnak választani közülük. Ennek megsegítésére kiemelve a két - hétköznapi felhasználók számára - leginkább elterjedt disztribúciót, összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat.

_

Az Ubuntu és a Linux Mint egyaránt a felhasználóbarát megjelenésének és kezelhetőségének köszönheti népszerűségét. Az Ubuntu a legnépszerűbb - így a Linux Mint is ennek alapjaira építkezett.

De vannak különbségek köztük mégis. Melyiket válasszuk?

1.) Háttérinformációk

Az Ubuntu térhódítása 2004-ben kezdődött első körben a Mark Shuttleworth által alapított Canonical nevű cég által. Az első verzió, amely megjelent a 4.10 volt - 2004. októberében. Az újak azóta minden 6. hónapban érkeznek - és minden 4. verzió LTS - hosszú távon támogatott - kiadás. Közülük a cikk megírása idejében a legújabb az Ubuntu 16.04 LTS - amely 2016. áprilisában jelent meg.

_

A projekt első 6 évben az Ubuntu úgymond "szlogenje" a "Linux for Human Beings" volt. Ennek magyar jelentése "Linux emberi lények számára" - azaz hétköznapi emberek, akik nem szakemberek - például informatikusok.

A Linux Mint legelőször 2006-ban mutatkozott meg. Ennél az Ubuntu-ra épülő disztribúciónál a készítői leginkább arra összpontosítottak, hogy további olyan extra lépéseket tegyenek - például különféle módosított Ubuntu funkcióval - amelyekkel az átlagfelhasználók még kényelmesebben használhatják a Linux-rendszerű számítógépüket. Ezek közül az egyik legnépszerűbb lépés a Flash és a különféle video-codec-ek gyárilag a rendszerbe való építése volt. Ez a lépés éppen a most legutóbb megjelent - 18-as verziójú - Linux Mint esetében változott. De nem kell aggódni - ezúttal a felhasználók a telepítés közben vagy után dönthetnek az említett kiegészítők meglétéről.

_

2.) Rendszerkövetelmények

Ubuntu:

512 MB RAM (2 GB ajánlott)
5 GB lemezterület (25GB ajánlott)
1024 x 768 képernyőfelbontás

Linux Mint:

512 MB RAM (1 GB ajánlott)
9 GB lemezterület (20 GB ajánlott)
800 x 600 képernyőfelbontás (1024 x 768 ajánlott)

Továbbá mindkettő esetében szükséges a telepítéshez egy DVD-olvasó vagy egy USB-csatlakozási lehetőség.

Az Ubuntu és a Linux Mint nagyon hasonló rendszerkövetelményekkel rendelkezik. A legnagyobb eltérés az asztali környezetük erőforrás-kihasználtságában és a későbbiek során telepített szoftverekben rejlik.

3.) Telepítés

Az Ubuntu és a Linux Mint egyaránt az Ubiquity-telepítőt alkalmazza.

_

_

4.) Megjelenési felület

A legtöbb disztribúció alapból egy szabványos Linux asztali környezetet nyújt a felhasználóknak. Az Ubuntu és a Linux Mint egyaránt a sajátját kínálja.

Az Ubuntu gyárilag a Unity felületet használja - ezt ahogy már korábban bemutattam alaposan testre szabhatjuk, vagy tetszőlegesen akár ki is kapcsolhatjuk.

A Linux Mint Cinnamon megnevezésű asztali környezete a GNOME 3 egyik alternatívája - amely kényelmes kezelhetőségével nagyon sok felhasználót vonzott a Linux irányába.

5.) Szoftverek

Az Ubuntu és a Linux Mint egyaránt saját szoftvertelepítő segédprogrammal rendelkezik - az előbbi az Ubuntu Szoftverközpont az utóbbi pedig a Szoftverkezelő megnevezést kapta.

_

_

Ezek a nagyszerű találmányok a Windows rendszerek lehetőségeivel ellentétben arra szolgálnak, hogy a felhasználók egy helyen szinte minden számukra szükséges programot megtaláljanak - és nem mellesleg kimagasló biztonsággal - akár néhány kattintással letöltsenek/feltelepítsenek.

6.) Végszó

Szerintem a fentieket végigolvasva mostanra már mindenkiben megszületett a döntés, hogy a kettő közül melyiket válassza - és remélhetőleg a cikkem kellően meghozta a kedvet a telepítésre/tesztelésre.

Te melyiket választod végül?

Saját tapasztalattal, kérdéssel vagy további megoldásokkal rendelkezel a témával kapcsolatosan? Kérlek írd meg hozzászólásban.

Kapcsolódó weboldalak:

Windows-ról Linux-ra való áttérés -> Mennyire felelhet meg az elvárásunknak az új rendszer?

Az Ubuntu Linux átalakítása Windows 10 kinézetűre

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.